Kamica żółciowa a dieta i stan zdrowia

Kamica żółciowa przez wiele lat może mieć charakter bezobjawowy, a zdiagnozowanie choroby odbywa się podczas przeprowadzania badania USG jamy brzusznej w celu wykrycia innej choroby. Najczęściej występującym symptomem kamicy żółciowej jest kolka żółciowa, czyli gwałtowny ból brzucha mogący promieniować do prawego barku.
Leczenie kamicy żółciowej polega na stosowaniu odpowiedniej diety, polegającej na równomiernym rozłożeniu 4-5 posiłków w ciągu doby. Dieta musi być bogata w błonnik, natomiast uboga w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol. To oznacza, że należy wykluczyć z jadłospisu tłuste sery żółte, sery pleśniowe, tłuste wędliny, kiełbasy, serdelki, parówki. Zredukowanie ilości tłuszczu w jadłospisie prowadzi do zmniejszonego wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego należy spożywać dużo produktów zawierających witaminę E (olej słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany, sojowy oraz oliwa z oliwek), witaminę D (tłuste ryby morskie), witaminę K (oleje roślinne, kapusta, sałata zielona), witaminę A (żółte i czerwone produkty roślinne – marchew, botwinka, dynia, ziemniaki, papryka, pomidory, kukurydza). Dieta powinna być lekkostrawna i bogata w witaminę C, która ogranicza procesy zapalne i wspomaga działania systemu odpornościowego. Należy unikać produktów zalegających w żołądku, takich jak: przetwory z mięsa wieprzowego (kiełbasa, kotlety), podroby (smażona wątróbka, kaszanka), przetwory rybne (śledzie w occie lub w śmietanie), wyroby cukiernicze na bazie wysokotłuszczowego kremu, warzywa strączkowe i kapustne. Dania smażone powinno się zastąpić potrawami pieczonymi w folii lub gotowanymi. Jeśli nie da się uniknąć smażenia produktów, należy użyć do tego celu oleju rzepakowego lub oliwy oliwek.
Otyłość i cukrzyca jako przyczyny kamicy żółciowej
Wspomniana choroba pojawia się częściej u osób otyłych, a zwłaszcza u tych, które zmagają się z nadmierną masą ciała od młodości. Ważne jest także usytuowanie tkanki tłuszczowej, bowiem otyłość brzuszna sprzyja rozwojowi kamicy. U takich pacjentów obserwuje się zaburzenia metabolizmu lipidów, co przyspiesza powstanie omawianego schorzenia. Konsumpcja zbyt dużych ilości cukrów prostych (słodycze, miody) oraz pokarmów ubogich w błonnik wywołuje kamicę u zwierząt doświadczalnych. Wzbogacenie diety o włókno pokarmowe prowadzi do ograniczenia powstawania złogów u tych zwierząt. Jadłospis ubogi w produkty bogatobłonnikowe może skutkować zaburzeniami motoryki przewodu pokarmowego i upośledzeniem przesuwania się treści pokarmowej przez jelita. Niska zawartość włókna pokarmowego w diecie utrudnia prawidłowe obkurczanie się pęcherzyka żółciowego, co doprowadza do gromadzenia się w nim żółci.
U osób otyłych, stosujących radykalną dietę niskokaloryczną, dochodzi do zaburzeń w opróżnianiu się pęcherzyka żółciowego, co skutkuje zastojem żółci i w konsekwencji rozwojem kamicy żółciowej. Aby nie dopuścić do zalegania żółci należy dodawać do każdego posiłku niewielką ilość tłuszczów.
Nieustabilizowana cukrzyca typu II spowodowana nieprzestrzeganiem zaleceń dietetyka lub lekarza prowadzi do wahań stężenia glukozy we krwi. Hiperglikemia obniża siłę skurczu pęcherzyka żółciowego, a w konsekwencji prowadzi do zastoju żółci w pęcherzyku. Wraz z upływem lat cukrzyca może spowodować rozwój neuropatii cukrzycowej, co skutkuje zaburzeniem kurczliwości pęcherzyka żółciowego.
Stan jamy ustnej
Pacjenci borykający się z kamicą żółciową powinni dbać o zdrowie zębów oraz dziąseł, ponieważ prawidłowe rozdrobnienie posiłków sprzyja przyspieszonemu trawieniu racji pokarmowych i zapobiega zastojowi żółci.



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *