To propozycja na szybki i bardzo smaczny deser. Idealne ciasto na upalne dni. Polubią je zarówno dzieci jak i dorośli.
Kilka składników i prostota wykonania to kolejny plus tej słodkości.
W smaku przypomina nieco batonik Bounty, jest jednak zdrowsze i można je jeść bez wyrzutów sumienia.
Kasza manna jest idealna do lekkich deserów. Jest produktem lekkostrawnym, reguluje pracę układu pokarmowego i osłania żołądek. Dzięki temu, że jest delikatna w smaku ma szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno w potrawach słodkich (np. desery, kluski, gofry czy ciasta) jak i słonych (np. do zagęszczania zup i sosów).
Składniki:
- herbatniki do wyłożenia formy i na wierzch ciasta (około 100g)
- 1l tłustego mleka (może być krowie 3,2% lub roślinne np. kokosowe)
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka kaszy manny
- ulubione słodziwo np. 1/2 szklanki ksylitolu lub kilka łyżek syropu z agawy
- 2 łyżki pasty kokosowej lub oleju kokosowego (choć nie jest to składnik niezbędny)
- szczypta wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
dodatkowo na polewę:
- tabliczka gorzkiej czekolady min. 70% kakao
- 6 łyżek mleka
Przygotowanie :
Formę (może być np. szklana, u nas wymiary 20×30) wykładamy herbatnikami.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy wiórki kokosowe, pastę kokosową lub olej kokosowy, ksylitol bądź inne słodziwo i wanilię jeśli jej używamy. Całość zagotowujemy.
Następnie stopniowo dodajemy kaszę mannę, cały czas mieszając. Po kilku minutach gotowania na małym ogniu masa wyraźnie zgęstnieje. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej herbatnikami.
Na wierzch również układamy warstwę herbatników.
W rondelku rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem 6 łyżek mleka, mieszamy trzepaczką do uzyskania aksamitnej, gładkiej konsystencji.
Polewamy wierzch ciasta, wyrównujemy silikonową szpatułką.
Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie do lodówki na minimum godzinę aby ciasto stężało.
Po tym czasie gotowy deser kroimy w kostkę, delikatnie wyciągamy z formy i podajemy.
Smacznego!