Kolagen białko młodości i sprawności jest jednym z najważniejszych białek w ludzkim organizmie – głównym składnikiem tkanki łącznej stanowiącej aż 25 proc. masy ciała. Białko to zawarte jest przede wszystkim w skórze, mięśniach i ścięgnach; ubytek kolagenu ze skóry powoduje jej starzenie się, zaś z kości ich łamliwość. Przyjmując kolagen naturalny nie tylko dbamy o stan stawów i mięśni, ale także wzmacniamy kolana – podstawowy aparat ruchu. Każdy senior powinien zadbać o dostarczanie odpowiedniej ilości kolagenu do organizmu.
Jednym ze sposobów na zwiększenie poziomu tego białka w organizmie jest aplikowanie różnych kremów i maści oraz dopasowanie diety, aby dzięki niej pobudzić produkcję kolagenu w organizmie.
W tym celu należy jeść warzywa i owoce bogate w witaminę C, która uruchamia produkcję kolagenu. Aby osiągnąć możliwie jak najlepsze efekty powinniśmy włączyć do codziennej diety: szpinak, kapusty, szparagi oraz jarmuż. Jeżeli zaś chodzi o owoce, najlepszym źródłem witaminy C będą cytrusy. Oprócz tego należy jeść warzywa zawierające siarkę, czyli selery, ogórki, oliwki oraz czerwone warzywa i owoce, które są dobrymi przeciwutleniaczami, np. poziomki, czerwone porzeczki czy borówki.
W naszej diecie powinny znaleźć się również warzywa, które posiadają witaminę A, takie jak marchew czy bataty. Produkcji kolagenu sprzyjają również kwasy niektórych ryb: łososia, śledzia czy halibuta. Wszystkie te produkty powinny obowiązkowo znaleźć się w diecie osoby aktywnej. Są nie tylko smaczne, ale także bardzo pożywne i mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Odżywiajmy się produktami, dzięki którym w naszym organizmie powstawać może kolagen białko młodości i sprawności.
Aby uzupełnić niedobory kolagenu, powinniśmy – oprócz zmiany nawyków żywieniowych – stosować suplementację z wykorzystaniem kolagenu naturalnego. Kolagen naturalny spełnia wiele zadań, m.in. odżywia chrząstkę, kości i stawy, wspomaga regenerację chrząstki, usprawnia funkcjonowanie stawów, zwiększając ich mobilność, obniża ból stawów, mięśni i więzadeł a także zmniejsza trzeszczenie w kolanach. Kolagen jest szczególnie polecany w profilaktyce artrozy. Przy regularnym stosowaniu kolagenu poczujemy różnice a ruch nie będzie sprawiał nam żadnych problemów. To doskonały sposób na wzmocnienie kolan i zwiększenie mobilności, co jest szczególnie istotne u osób, które wchodzą powoli w wiek senioralny.
Co zawiera kolagen białko młodości i sprawności?
Wszystkie spożywane przez nas białka są rozkładane w jelitach do pojedynczych aminokwasów i absorbowane w takiej postaci. Następnie organizm dokonuje z nich syntezy własnych białek. Problem w tym, że aby w ogóle doszło do syntezy kolagenu konieczna jest obecność kilku pierwiastków. Jeżeli ich nie ma, synteza jest zaburzona. Korzystne jest również spożywanie produktów bogatych w białko, ponieważ wówczas organizm otrzymuje niezbędne aminokwasy w optymalnej proporcji.
Bardzo ważnym składnikiem diety są również warzywa – zwłaszcza te bogate w witaminę C, np. por i cebula. Te ostatnie warto włączyć do codziennego jadłospisu– warzywa są bardzo ważne w diecie seniora i w żadnym wypadku nie powinno ich zabraknąć.
Produktami bogatymi w białko kolagenowe są: galaretki z kurzych łapek oraz wieprzowych i cielęcych nóżek, zupy na wywarze z kurzych łapek, ryby w galarecie, włoski salceson, sproszkowane chrząstki i płetwy rekina oraz galaretki owocowe (w nich kolagenu jest stosunkowo najmniej). Jak zatem można zauważyć kolagen zawierają wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego o galaretowatej konsystencji. Oczywiście należy pamiętać, że kolagen dostarczany w żywności z pewnością nie zastąpi wytwarzanego naturalnie przez organizm, dlatego warto sięgnąć po dobrej jakości suplementy diety.