Naleśniki – ciasto podstawowe
Składniki:
- 1 szklanka mąki z górką
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody (może być gazowana)
- 4 łyżki oleju lub roztopionego i przestudzonego masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy na wysokich obrotach do połączenia.
Odstawiamy ciasto na 15 minut by odpoczęło (jeśli się spieszysz, możesz to pominąć).
Patelnie rozgrzewamy na średnim ogniu. Mieszamy ciasto i chochelką nakładamy porcję by pokryła powierzchnie patelni, im cieńsza warstwa tym lepiej. Po niecałej minucie naleśnik powinien być gotowy do obrócenia (można sprawdzić, podważając lekko łopatką od spodu). Obracamy i smażymy z drugiej strony około pół minuty. Odkładamy na talerz i smażymy kolejną porcję. Z tych proporcji powinno wyjść nam około 15/16 sztuk dość cienkich naleśników.
Naleśniki po meksykańsku
Składniki na farsz:
- 300/400g mięsa mielonego z indyka
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
- puszka krojonych pomidorów
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i podsmażamy aby się zeszkliła.
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażymy na średnim ogniu, aż mięso dobrze się zetnie. Do mięsa dodajemy passatę i koncentrat pomidorowy, doprawiamy oregano, solą i pieprzem wedle uznania i dusimy całość 10 minut. Po tym czasie dodajemy odsączoną fasolkę i kukurydzę i dusimy podgrzewamy jeszcze około 5 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180’C. Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem lub oliwą.
Przygotowane wcześniej naleśniki nadziewamy, zwijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym.
W międzyczasie przygotowujemy sos, którym polejemy naleśniki.
W rondelku podgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki, oraz przyprawy. Dusimy kilka minut, aż sos się nieco zredukuje.
Gotowym sosem polewamy naleśniki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Opcjonalnie wierzch możemy posypać tartym serem. Pieczemy 20 minut.
Smacznego!