Nadciśnienie tętnicze dotyczy najczęściej ludzi starszych, dlatego warto poznać naturalne sposoby walki z wysokim ciśnieniem krwi.
Kwestia dotyczy szczególnie tych osób, które spożywają produkty tłuste, słone oraz w nadmiernej ilości.
Nadciśnienie jest o tyle niebezpieczne, że wiąże się z funkcjonowaniem całego układu naczyniowo – krążeniowego, przyczyniając się bezpośrednio, zarówno do zawału serca, jak i udaru mózgu. Według prowadzonych statystyk, na świecie na nadciśnienie tętnicze cierpi ponad 1 milion osób, w Polsce zaś odnotowuje się 1 przypadek na 3 osoby.
O podwyższonym ciśnieniu krwi mówimy wówczas, gdy przekracza próg 140/80 mmHg.
Najskuteczniejszą, dość tanią oraz stosunkowo łatwą metodą walki z nadciśnieniem jest stosowanie odpowiedniej diety. Za pomocą odpowiednio dobranego jadłospisu możemy zarówno działać profilaktycznie, jak i leczniczo. W tym drugim przypadku, kiedy stosujemy leki obniżające nasze ciśnienie, powinniśmy skonsultować się z lekarzem oraz kontrolować na bieżąco zmiany ciśnienia, aby nie doszło do sytuacji odwrotnej – nagłego spadku ciśnienia tętniczego krwi.
W ramach profilaktyki zawałowej i udarowej warto stosować naturalne sposoby walki z wysokim ciśnieniem krwi
Zasady, który należy przestrzegać, aby problemy z nadciśnieniem tętniczym stały się przeszłością:
❏ Główna zasada, jaką powinniśmy wprowadzić w naszej diecie, to ograniczenie do minimum soli kuchennej;
❏ Niewskazane jest spożywanie dań gotowych, konserw z puszki oraz produktów typu fast – food;
❏ Zalecana jest rezygnacja z wędzonych ryb oraz wędzonego mięsa;
❏ Należy unikać potraw tłustych, smażonych oraz pieczonych z dodatkiem tłuszczu;
❏ Konieczne jest ograniczenie spożycia masła, smalcu oraz tłustych serów;
❏ Należy bezwzględnie unikać słonych przekąsek, między innymi: chipsów, krakersów, paluszków, czy precli;
❏ Zalecane jest ograniczenie lub wyeliminowanie kawy i papierosów, które podwyższają ciśnienie krwi.
❏ Eliminacja alkoholu to konieczność, aby na dłużej zachować dobrą kondycję naczyń krwionośnych; Wyjątek stanowi czerwone, wytrawne wino, którego spożywanie służy naszemu zdrowiu.
Co w takim razie robić, aby obniżyć oraz unormować ciśnienie tętnicze krwi, a tym samym zmniejszyć ryzyko zawału serca, czy udaru mózgu u seniora?
❏ Powinniśmy wzbogacić dietę o magnez, potas, wapń, witaminę C, które normują ciśnienie krwi i wzmacniają mięsień serca;
❏ Zaleca się stosowanie soli himalajskiej lub kłodawskiej jako zamiennika dla zwykłej soli kuchennej;
❏ Warzywa należy przygotowywać na parze, aby zachować ich wartości odżywcze, między innymi potas;
❏ Należy zwiększyć dostarczaną organizmowi ilość wapnia, poprzez spożywanie chudego mleka, jogurtów, naturalnych serków oraz twarogu;
❏ Dobrym wyborem jest spożywanie moreli, bananów, ziemniaków, melonów, szpinaku, sałaty, kapusty, brokułów, brukselki oraz pomidorów; Produkty te zawierają duże ilości potasu.
❏ Warto sięgać po produkty bogate w kwasy omega 3, takie jak świeże, tłuste, morskie ryby;
❏ Dobrym wyborem jest picie soku z buraka, zawierającego azotany, sprzyjające obniżeniu ciśnienia tętniczego;
❏ Nie zapominajmy o prozdrowotnych właściwościach przypraw – pomocne są, takie jak gorczyca, papryczka chili czy czosnek;
❏ Przygotowywane potrawy powinny być lekkostrawne; warto wybierać tylko chude mięso;
Seniorze dbaj o swoją dietę!
Wystarczy, zastosować w codziennym menu kilka z powyższych wskazówek – pewne produkty wyeliminować, inne wprowadzić, by na dłużej zachować zdrowe ciało i sprawność umysłu !
Wybierajmy świadomie produkty w naszej diecie, aby wspierać naszą kondycję zdrowotną !