Czym jest koronawirus SARS-CoV-2 ?
Jest to wirus będący przyczyną choroby układu oddechowego wykrytej po raz pierwszy w Wuhan (Chiny). Do rodziny beta-koronawirusów zalicza się także, poznany wcześniej SARS-CoV i MERS-CoV, czyli patogeny atakujące drogi oddechowe. Wiadomo, że koronawirus SARS-CoV-2 jest mniej zjadliwy niż powyższe wirusy, ale jednocześnie jest bardziej niebezpieczny od grypy sezonowej, bo wywołuje zdecydowanie większą śmiertelność. Światowa Organizacja Zdrowia orzekła, że choroba wywoływana przez SARS-CoV-2 nosić będzie nazwę COVID-19. Pierwotnym źródłem patogenu były prawdopodobnie nietoperze zjadane przez inne zwierzęta, których surowe mięso konsumują mieszkańcy Chin. Wirus posiada umiejętność przenoszenia się z człowieka na człowieka, bez udziału zwierząt, co stwarza niebezpieczeństwo powstania epidemii. Sytuację pogarsza intensywny transport lotniczy między krajami, powodujący ryzyko przenoszenia COVID-19 w odległe miejsca na świecie. Jeśli wirus będzie rozprzestrzeniał się na przestrzeni kolejnych tygodni w takim tempie jak dotychczas, może dojść do powstania pandemii, czyli epidemii, która występuje jednocześnie w kilku krajach znajdujących się na tym samym kontynencie bądź nawet na różnych kontynentach. Szybka ekspansja wirusa doprowadziła do zdiagnozowania choroby w 18 krajach na świecie oprócz Chin, między innymi we Francji, Niemczech, Włoszech, Wielkiej Brytanii. Przypadki zachorowań spowodowane zostały przez przeniesienie COVID-19 z Chin podczas podróży powrotnej z tego kraju. Do zakażeń doszło także na statku wycieczkowym znajdującym się w porcie w Jokohamie w Japonii. Na dzień 24.02.2020 roku według oficjalnych danych zgłoszono 2618 zgonów na świecie z powodu powikłań będących następstwem działania koronawirusa SARS-CoV-2.
Jakie są zasady postępowania w obliczu ekspansji wirusa?
Do rozprzestrzeniania choroby dochodzi drogą kropelkową, gdy zarażona osoba kaszle lub kicha. Na ten moment nie jest jasne, czy do zakażenia może dojść poprzez styczność z przedmiotami, na których występuje patogen, a następnie dotykanie własnych ust, nosa, bądź oczu. W związku z powyższym zaleca się podejmowanie działań zapobiegawczych, czyli:
– mycie rąk mydłem i wodą przez co najmniej 30 sekund, szczególnie po wyjściu z ogólnodostępnej łazienki w miejscach publicznych, przed jedzeniem w restauracjach itp.
– noszenie przy sobie środków antybakteryjnych do mycia rąk na wypadek utrudnionego dostępu do wody i mydła
– używanie jednorazowej chusteczki w przypadku kichania bądź kaszlu, a następnie niezwłoczne wyrzucenie jej do śmieci i umycie rąk
Osoby, które przekroczyły 60 rok życia i cierpią na choroby przewlekłe np. na cukrzycę, niewydolność sercowo-naczyniową, powinny unikać zatłoczonych miejsc, gdzie łatwo o potencjalne zakażenie. Jeśli doszło do kontaktu z kimś, kto mógł zostać zarażony koronawirusem powracając np. z Chin, Korei Południowej, północnych Włoch, a my zauważymy u siebie symptomy choroby układu oddechowego, unikajmy kontaktu z innymi ludźmi, korzystajmy z osobnych talerzy i półmisków, nie podróżujmy środkami komunikacji publicznej, zakrywajmy usta i nos chusteczką (nie rękami) podczas kaszlu bądź kichania. Następnie zasięgnijmy porady medycznej dzwoniąc na specjalną bezpłatną infolinię NFZ pod numer 800-190-590. Tam uzyskamy informacje odnośnie dalszego postępowania bądź ewentualnej potrzeby udania się do oddziału chorób zakaźnych. Pamiętajmy o nienarażaniu zdrowia innych ludzi poprzez zgłaszanie się na SOR bądź do lekarza POZ, bez uprzedniej konsultacji za pośrednictwem infolinii.