Omlet to typowo śniadaniowe danie, ale możemy je przyrządzać na wiele różnych sposobów.
Dla tych, którzy wolą słodkie śniadanie polecamy puszysty omlet z mnóstwem owoców. A dla ceniących wytrawne smaki, podajemy przepis na omlet z warzywami, serem i szynką. Obok takiego śniadania nikt nie przejdzie obojętnie
Jajka to skarbnica białka oraz witamin takich jak witamina A, E, D i K oraz składników mineralnych, m.in. fosforu, wapnia, potasu, żelaza czy magnezu. Jajko to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych – kwasów Omega-3 i Omega-6. Wszystkie te składniki wpływają korzystnie na poziom dobrego cholesterolu.
Puszysty omlet klasyczny (1 porcja)
Dodatki możemy komponować już na talerzu. Gotowy omlet możemy posmarować masłem orzechowym i polać miodem lub syropem klonowym. Możemy podać z serkiem śmietankowym i owocami.
Składniki:
- 2 niewielkie jajka
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki (może być pszenna, kukurydziana, ryżowa)
- 2 łyżeczki masła do smażenia
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. W jednej misce trzepaczką łączymy żółtko z mlekiem. W drugiej ubijamy białka na sztywno. Do miski z ubitymi białkami dodajemy masę z żółtek, następnie przesiewamy 2 łyżki mąki i delikatnie mieszamy.
Patelnie z dodatkiem masła rozgrzewamy, masło rozprowadzamy by natłuścić całą patelnie.
Przelewamy masę jajeczną na patelnię i smażymy na małym ogniu około 4- 5 minut pod przykryciem. Następnie przekładamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze około 2 minuty bez przykrycia.
Omlet wytrawny
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- łyżka startego sera
- 1/3 czerwonej papryki
- kilka oliwek
- szczypiorek
- 10g szynki
- sól i pieprz
- masło lub olej rzepakowy do smażenia
Paprykę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego, dodajemy paprykę i podsmażamy kilka minut.
Oliwki kroimy w plasterki.
Szynkę również drobno kroimy.
W misce trzepaczką lub widelcem mieszamy jajka z mlekiem, solą i pieprzem. Do masy jajecznej dodajemy podsmażoną paprykę, oliwki, szynkę i żółty ser. Całość mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i rozprowadzamy równomiernie na patelni. Wlewamy masę jajeczną i smażymy pod przykryciem około 5 minut, na niewielkim ogniu, do momentu, aż masa jajeczna się zetnie.
Gotowy omlet przekładamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!