Pieczone jabłka to deser, a zarazem porcja zdrowia w jednym.
Dodatkowo możemy urozmaicić nieco ich smak, wzbogacając je pysznymi dodatkami, jak orzechy, rodzynki, miód czy gorzka czekolada.
Jabłka z miodem i cynamonem
Składniki:
- 4 jabłka
- 4 łyżeczki miodu
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- 3/4 szklanki wrzątku
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 190’C (opcja góra-dół)
Rodzynki siekamy, orzechy również.
Jabłka myjemy i wydrążamy od góry gniazdo nasienne. Do środka przekładamy rodzynki i orzechy, na wierzch dodajemy po łyżeczce miodu.
Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy 3/4 szklanki wrzątku. Pieczemy około 30 minut, do miękkości.
Podajemy gorące.
Jabłka z gorzką czekoladą
- 4 jabłka
- 2 łyżki rodzynek
- garść płatków migdałowych
- kilka kostek gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 190’C (opcja góra-dół)
Rodzynki siekamy, czekoladę również.
Jabłka myjemy i wydrążamy od góry gniazdo nasienne. Do środka przekładamy rodzynki i płatki migdałowe, wierzch posypujemy czekoladą.
Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy 3/4 szklanki wrzątku. Pieczemy około 30 minut, do miękkości.
Podajemy gorące.
Jabłka z kaszą jaglaną – odżywcze śniadanie!
- 4 jabłka
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżeczki miodu
- garść płatków migdałowych
- garść rodzynek
- 4 łyżki mleka kokosowego (lub innego)
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 190’C (opcja góra-dół)
Rodzynki siekamy.
W miseczce mieszamy kaszę jaglaną, rodzynki, migdały, mleko oraz miód.
Jabłka myjemy i wydrążamy od góry gniazdo nasienne. Do środka równomiernie nakładamy kaszę wraz z dodatkami.
Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy 3/4 szklanki wrzątku. Pieczemy około 30 minut, do miękkości.
Podajemy gorące.
Jabłka z płatkami owsianymi i cynamonem
- 4 jabłka
- 4 łyżki płatków owsianych
- łyżeczka cynamonu
- 4 łyżeczki miodu
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 190’C (opcja góra-dół)
Rodzynki siekamy. Orzechy również.
W miseczce mieszamy płatki, rodzynki, orzechy, cynamon oraz miód.
Jabłka myjemy i wydrążamy od góry gniazdo nasienne. Do środka równomiernie nakładamy płatki wraz z dodatkami.
Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy 3/4 szklanki wrzątku. Pieczemy około 30 minut, do miękkości.
Podajemy gorące.
Smacznego!