Warzywa są zdrowe, dostarczają niezbędnych witamin oraz mikro i makroelementów, przy czym nie obciążają żołądka i nie dodają kilogramów. Późnym latem warto skusić się na warzywa z rodziny dyniowatych. Jakie mają właściwości i jak wpływają na zdrowie?
Rodzina dyniowatych (Cucurbitaceae) zawiera warzywa, które różnią się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wyglądem. Właściwości tych warzyw są do siebie zbliżone. Zapewne pierwsze skojarzenie dotyczące warzyw dyniowatych dotyczy dyni. Jednak poza znaną doskonale pomarańczową, dużą rośliną do rodziny tej zaliczamy także cukinie, patisony, ogórki, melony i arbuzy.
Zdrowotne właściwości warzyw dyniowatych
Dynia nie zawsze ma pomarańczową barwę – niektóre odmiany są białe, czerwone lub z odcieniem niebieskim. Znana w Polsce dynia olbrzymia wykorzystywana jest głównie do przyrządzania kremu z dyni i ciast dyniowych.
Dlaczego warto jeść dynię? Ponieważ zawiera beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem – może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Beta karoten zmniejsza także poziom cholesterolu, a tym samym ryzyko miażdżycy, chorób serca i udaru mózgu.
Co ciekawe, beta-karoten w organizmie ulega przemianie w witaminę A – wspomagającą widzenie po zmroku. Właściwość ta ma znaczenie w profilaktyce chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej, zaćma, kseroftalmia.
Świeże pestki dyni mogą być stosowane jako środek przeciwpasożytniczy. Zajadanie tego przysmaku pomoże w walce z owsikami i glistą ludzką.
Ponadto dynia i jej pestki wpływają korzystnie na przerost prostaty, a także mogą usprawniać męską sprawność seksualną i jakość plemników.
Dynia polecana jest dla osób z zakwaszonym organizmem – pomaga w oczyszczaniu ciała z toksyn i działa odkwaszająco, co usprawnia i wzmacnia organizm poprzez eliminowanie nieprzyjemnych objawów zakwaszenia, np. nadwagi i obrzmienia.
Cukinia, jako pochodna dyni wykazuje te same właściwości. Nadaje się idealnie jako składnik diety lekkostrawnej oraz odchudzającej, podobnie jak dynia i patisony. Ma niewiele kalorii i jednocześnie dużo wartości odżywczych. Wyrównuje pH organizmu przywracając równowagę kwasowo-zasadową. Przez działanie moczopędne zapobiega gromadzeniu wody w organizmie. Ponadto zwiększa przyswajanie żelaza, wzmacnia organizm oraz wspomaga leczenie zgagi.
Dynia, patisony i cukinia należą do warzyw lekkostrawnych, dlatego warto wprowadzić je do diety seniora, zwłaszcza w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych. Po warzywa dyniowate powinien sięgnąć także senior z nadwagą.