Rośliny strączkowe są znakomitym źródłem białka. Fasola, soczewica i ciecierzyca zwierają go około 20g (w 100g strączków). Ale strączki to nie tylko białko, to również drogocenne witaminy z grupy B i kwas foliowy, a także i minerały takie jak potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor.
To pyszny dodatek do zup, pasztetów i past kanapkowych.
Smalec z fasoli
Nazwa wcale nie jest przesadzona, smak bardzo go przypomina, jest to jednak wersja zdrowsza, wegańska i o niebo lepsza!
Składniki:
- szklanka ugotowanej białej fasoli Jaś (może być też fasola z puszki)
- cebula
- 1/4 szklanki oleju lub oliwy
- 1/2 jabłka startego na drobnych oczkach
- sól
- 1/2 łyżeczki majeranku
Przygotowanie:
Fasolę miksujemy na gładką pastę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, aż się lekko zarumieni, zdejmujemy z ognia, dodajemy masę fasolową i jabłko, roztarty w palcach majeranek, szczyptę soli, 1/4 szklanki wody i podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jeszcze 2 łyżki oliwy/ oleju, sól – jeśli trzeba, przekładamy do słoika, wierzch polewamy oliwą. Po przestudzeniu wstawiam do lodówki, trzymam w zakręconym słoiczku. Podajemy na kanapkach w towarzystwie kiszonego ogórka
Smacznego!
Pasta z soczewicy
Składniki:
- szklanka czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki słonecznika uprażonego na patelni
- 1/3 szklanki oliwy
- 4 suszone pomidory
Przygotowanie:
Soczewicę i suszone pomidory gotujemy w 2 szklankach wody do miękkości. Słonecznik rozdrabniamy. Wszystkie składniki blendujemy na gładką pastę. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Podajemy na kanapkach ze świeżymi warzywami.
Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1/2 szklanki ciecierzycy
- 4 suszone pomidory z zalewy
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy przez noc. Następnego dnia gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości (około godzinę).
Cebulę kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy do zeszklenia. Suszone pomidory również drobno kroimy. Ciecierzycę przekładamy do miski wraz rozgniecionym czosnkiem i resztą składników. Całość blendujemy na gładką pastę.
Smacznego!