Dziś serwujemy nieco odmienione, włoskie danie makaronowe. Spaghetti carbonara to jedno z najpopularniejszych włoskich potraw. To prosty i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Tradycyjna wersja zawiera długi makaron, boczek, kremowy sos na bazie jajek oraz twardy sery typu parmezan i pecorino. My wzbogaciliśmy danie o dodatek cukinii, dzięki czemu zyskuje ono nieco więcej świeżości i jest bardziej wartościowe. Ponadto całość komponuje się idealnie i smakuje na prawdę dobrze.
Polecamy spróbować!
Składniki (2 porcje) :
- 100-120g makaronu np. spaghetti lub inny ulubiony
- 150g boczku np. w plastrach
- 1/2 średniej wielkości cukinii lub 1 mała
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- sól i pieprz
- opcjonalnie parmezan do posypana
- świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
Boczek kroimy w drobną kostkę.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie odsączamy z nadmiaru wody.
Duża patelnię rozgrzewamy, dodajemy boczek i smażymy na średnim ogniu, aż się nieco przyrumieni. Następnie dodajemy czosnek i startą cukinię. Smażymy jeszcze kilka minut, aż cukinia zmięknie. Przyprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania. Jeśli używamy sera parmezan, dodatek soli nie będzie konieczny, potrawa będzie dostatecznie słona.
W szklance roztrzepujemy jajka (możemy je wcześniej sparzyć tym sposobem: do szklanki nalewamy wrzątku i wkładamy jajka na 10 sekund, najlepiej za pomocą łyżki)
Na patelnię dodajemy ugotowany makaron, chwilę podgrzewamy na niewielkim ogniu mieszając.
Kiedy całość dobrze się podgrzeje i połączy, dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy chwilę, aby otoczyły cały makaron. Pamiętajmy, że jajka nie powinny się do końca ściąć, tylko utworzyć kremowy sos.
Całość posypujemy parmezanem oraz świeżo posiekaną natką pietruszki. Wykładamy na talerze i podajemy gorące.
Smacznego!