Składniki na kruche ciasto:
- 200g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (może być również pszenna)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru kokosowego (może być również ksylitol lub zwykły cukier)
- 3 większe jabłka
Składniki na budyń:
- 1 budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki ksylitolu lub zwykłego cukru
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 3 większe jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy kruche ciasto.
Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodajemy jajko i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Całość szybko ugniatamy i formujemy kulę. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie kroimy na mniejsze części.
Wrzucamy do rondelka, dodajemy łyżkę wody i dusimy na średnim ogniu do momentu, aż jabłka lekko zmiękną i zaczną się rozpadać. W międzyczasie dodajemy cynamon.
Teraz czas na budyń. Do garnka wlewamy mleko pozostawiając 1/3 szklanki. Mleko podgrzewamy, a w szklance mieszamy dokładnie proszek budyniowy wraz z cukrem. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę budyniową i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy.
Po 30 minutach ciasto wyjmujemy, dzielimy na dwie części.
Przygotowujemy formę (u nas o wymiarach 24/24cm), wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.
Jedną częścią ciasta wylepiamy spód formy i widelcem dziurkujemy. Na spodzie równomiernie układamy farsz jabłkowy. Na jabłka przekładamy równomiernie ciepły budyń.
Drugą część ciasta wałkujemy na kształt formy, delikatnie przykrywamy nim warstwę budyniową i również dziurkujemy widelcem.
Formę umieszczamy na środowym poziomie piekarnika, nagrzanego do 180’C (opcja góra – dół). Pieczemy około 50 minut do ładnego zrumienienia. Po tym czasie ciasto wyciągamy do przestudzenia.
Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!