W dzisiejszych czasach zwykliśmy ulegać modzie na zdrowe odżywianie, dla lepszego stanu zdrowia wyszukujemy coraz to nowszych źródeł witamin i minerałów. Sposób na zdrowe urozmaicenie diety seniora może być jednak nieco prostszy. Wystarczy jedno z dobrze znanych wszystkim warzyw – seler!
Jakie właściwości lecznicze wykazuje seler? Co zyskamy wprowadzając go do codziennej diety i przy jakich dolegliwościach może być pomocny?
Właściwości lecznicze selera
Na szczególną uwagę zasługuje niska kaloryczność selera – ok. 20 kalorii w 100 gramach bulwy i zaledwie 13 kalorii w tej samej ilości selera naciowego. Warzywo powinno więc na stałe zagościć w jadłospisie seniorów z nadwagą. Ponadto seler przyśpiesza procesy trawienne, co dodatkowo wspiera odchudzanie. Należy jednak pamiętać, że indeks glikemiczny selera znacznie wzrasta po gotowaniu. W przypadku surowego selera ma wartość 35, natomiast po obróbce termicznej indeks glikemiczny wynosi już 85. Nie bez znaczenia pozostaje także zawartość błonnika, który przyśpiesza trawienie i ułatwia wypróżnianie. Seler może więc być stosowany w przypadku zaparć.
Seler należy do warzyw polecanych przy diecie niskopurynowej, czyli stosowanej u osób borykających się z dną moczanową. Wykazuje bowiem działanie moczopędne, co ułatwia usuwanie kwasu moczowego. Ponadto seler wspiera pracę nerek i ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. Warzywo może być stosowane u osób z kamicą nerkową.
Warzywo wykazuje właściwości obniżające ciśnienie krwi, które są szczególnie przypisywane wywarowi z nasion selera.
Seler zawiera bardzo duże ilości witaminy C, która jak wiadomo wzmacnia odporność. Ponadto, jako silny antyoksydant chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Działanie przeciwutleniające wzmacnia zawarta w selerze witamina E, znana jako witamina młodości.
Połączenie działania oczyszczającego organizm z toksyn z działaniem antyoksydacyjnym sprawia, że seler zmniejsza obrzęki, nawilża i wygładza skórę oraz wzmacnia cały organizm.