Wzmocnij pamięć seniora dzięki diecie!

Wzmocnij pamięć seniora dzięki diecie!

Pamięć bardzo często wraz z wiekiem staje się ulotna i krótkotrwała. Jest to wtedy utrapienie wielu osób, które sprawują opiekę nad osobami starszymi. Z upływem czasu mózg nie pracuje już tak, jak kiedyś, a pamięć staje się coraz słabsza. Wpływ na to mają także bardzo często przebyte choroby. Jak więc dbać o pamięć, aby służyła jak najdłużej? Przede wszystkim należy ją ćwiczyć. Najlepszymi ćwiczeniami są: czytanie książek, rozwiązywanie krzyżówek, oglądanie starych zdjęć i po prostu rozmowa z seniorem o bieżących sprawach i życiu. To jednak nie wszystko. Bardzo istotny wpływ na pamięć odgrywa także dieta, a w szczególności niektóre produkty, które warto włączyć do codziennego jadłospisu. Istnieje siedem takich, które wykazują najlepsze właściwości wpływające pozytywnie na pamięć.

7 produktów, które wzmacniają pamięć – włącz je do menu seniora!

Istnieje 7 produktów, które najlepiej wpływają na pamięć. Zalicza się do nich oleje roślinne, awokado, tłuste ryby, nasiona dyni oraz słonecznika, orzechy włoskie, pieczywo pełnoziarniste, zielone warzywa liściaste. Wydaje się banalne, ponieważ każdy z nas zna te produkty i je spożywa, jednak o wiele za rzadko, zwłaszcza jeśli chodzi o osoby starsze, które wymagają specjalnej pielęgnacji i zmiany nawyków żywieniowych. Co zawierają w sobie poszczególne produkty i jak działają?

  • Oleje roślinne są najlepsze na pamięć, ponieważ zawierają duże ilości witaminy E, która między innymi zapobiega chorobie Alzheimera. Największe zawartości witaminy E posiadają: olej słonecznikowy, z kiełków pszenicy, oliwa z oliwek, olej sojowy i olej rzepakowy.
  • Ryby tłuste są bardzo bogate w kwasy omega, które są wspaniałym wzmocnieniem dla mózgu. Kwasy te w dużej ilości znajdują się w makreli, węgorzu, śledziu, łososiu oraz tuńczyku.
  • Awokado również posiada kwasy Omega, a także witaminę C, A oraz witaminy z grupy B. Zawiera także kwas foliowy. Wszystkie te składniki nie tylko wpływają pozytywnie na pracę naszego mózgu, ale także i na pracę układu nerwowego.
  • Zielone warzywa liściaste, czyli brokuł, sałata, kapusta, szpinak, jarmuż, to bogactwo witaminy E, B6, B12 i kwasu foliowego.
  • Orzechy włoskie, które przez większość ludzie są uwielbiane, korzystnie wpływają na pracę mózgu i układu nerwowego. Oddziałują także na spowolnienie procesu starzenia się komórek nerwowych, przez co bardzo dobrze zapobiegają chorobie Alzheimera.


(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *