Ciasto marchewkowe to pozycja obowiązkowa na jesiennym stole!
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 150g cukru kokosowego (można zamienić na zwykły cukier lub ksylitol)
- 200g marchewki
- 150ml oleju roślinnego
- 1 niewielkie jabłko
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 200g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem śmietankowy:
- 150g serka śmietankowego np. philadelphia
- 50g miękkiego masła
- 80g cukru pudru lub zmielonego ksylitolu
+ Dodatkowo orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie:
Pamiętajmy aby jajka były w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nastawiamy na 150’C opcja góra-dół.
Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Jajka wbijamy do miski i miksujemy do momentu podwojenia objętości. Następnie dodajemy cukier kokosowy i dalej miksujemy do uzyskania puszystej masy. Wciąż ubijając wlewamy cienkim strumieniem olej.
Do uzyskanej masy dodajemy startą marchewkę, jabłko oraz wiórki kokosowe, mieszamy delikatnie.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, sodę, cynamon i proszek do pieczenia, mieszamy.
Do miski z masą marchewkową dodajemy zawartość miski ze składnikami sypkimi i całość mieszamy delikatnie, do połączenia.
Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u nas była to tortownica o średnicy 26cm, można użyć również mniejszej).
Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, około 50 minut, lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu odstawiamy ciasto do przestudzenia.
Przygotowanie kremu:
Masło musi być wcześniej wyjęte z lodówki, by było miękkie.
Serek śmietankowy przekładamy do miski, dodajemy miękkie masło i cukier puder lub zmielony ksylitol. Całość miksujemy do połączenia. Odstawiamy do lodówki na około 20 minut, do schłodzenia.
Ostudzone ciasto przekrawamy poziomo na dwie części. Spód smarujemy równomiernie 1/3 ilości kremu, najlepiej silikonową szpatułką.
Następnie przykrywamy spód drugą częścią ciasta i wykładamy resztę kremu na wierzch.
Na posmarowany wierzch układamy orzechy włoskie, mogą być połówki lub bardziej rozdrobnione.
Przygotowane ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!