Gofry to nie tylko znany wszystkim smak z nadmorskiej budki, z dodatkiem bitej śmietany.
Gofrownica to większe pole do popisu. Możemy w niej stworzyć także wytrawne dania, np. z ziemniaków lub cukinii.
Gofry z serkiem waniliowym
Składniki:
- 150g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100ml mleka (krowie lub roślinne)
- łyżka oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
Gofrownicę nagrzewamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. W drugiej misce łączymy pozostałe składniki za pomocą miksera. Dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie.
Porcję ciasta wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy do zrumienienia (zwykle zajmuje to kilka minut). Z podanych proporcji wychodzi 6 sztuk.
Gofry ziemniaczane
To propozycja dla fanów placów ziemniaczanych. Smakują niemal identycznie, choć nie zawierają tyle tłuszczu, więc to zdrowsza wersja tego dania.
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- mała cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gofrownicę nagrzewamy.
Ziemniaki i cebulę obieramy, następnie ścieramy na małych oczkach tarki. Możemy również użyć blendera z pojemnikiem i ostrzem w kształcie litery S, to szybszy i prostszy sposób. W tym celu warzywa kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do pojemnika blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie przekładamy masę do miski, dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia.
Na rozgrzaną gofrownicę nakładamy porcję ciasta, zamykamy i pieczemy wg instrukcji, zwykle zajmuje to kilka minut. Im gofrownica ma większą moc, tym lepiej.
Podajemy ze śmietaną lub jogurtem.
Gofry z cukinii
Składniki:
- średnia cukinia około 300g
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki startego sera żółtego (opcjonalnie)
- 1/2 pęczka koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gofrownicę nagrzewamy.
Cukinię myjemy, jeśli jest młoda nie musimy obierać. Ścieramy na małych oczkach tarki. Odstawiamy na chwilę do puszczenia wody, następnie odciskamy.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy mleko, jajko, olej i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy startą cukinię, ser, posiekany drobno koperek, sól, pieprz i mieszamy łyżką do połączenia.
Na rozgrzaną gofrownicę nakładamy porcję ciasta, zamykamy i pieczemy wg instrukcji, zwykle zajmuje to kilka minut.
Podajemy z sosem czosnkowym na bazie jogurtu lub śmietany.
Smacznego!