Dzięki dodatkowi cukinii kotleciki nie są zbyt ciężkie, za to bardziej smaczne i soczyste.
Danie doskonale komponuje się z ulubioną kaszą i warzywami, możemy też podać z młodymi ziemniakami i surówką.
Składniki:
- 400g mięsa mielonego z indyka
- 100-150g cukinii
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- garść posiekanego koperku
- 1 małe jajko
- 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy.
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach (młodej cukinii nie musimy obierać). Odciskamy delikatnie z nadmiaru wody, dodajemy do podsmażonej cebuli, doprawiamy solą i pieprzem, następnie dusimy kilka minut i odstawiamy.
Do miski przekładamy mięso, jajko, bułkę tartą, koperek oraz wcześniej przygotowaną cebulę z cukinią, możemy też doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Całość wyrabiamy rękoma i formujemy niewielkie kotleciki.
Jeśli masa zbytnio się lepi, możemy zwilżyć ręce wodą.
Kotleciki delikatnie obtaczamy w bułce tartej.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, układamy kotleciki i obsmażamy z obu stron.
Aby uniknąć długiego smażenia możemy po krótkim obsmażeniu wstawić kotleciki do piekarnika. W tym celu piekarnik nagrzewamy do 180’C, przygotowujemy naczynie żaroodporne, układamy w nim kotleciki i pieczemy około 15 minut.
Kasza bulgur z warzywami
Jeśli została nam niezużyta część cukinii, możemy dodać ją do ulubionej kaszy, z którą podamy gotowe danie. Możemy użyć także innych warzyw, które mamy akurat w lodówce np. marchewkę, paprykę.
Drugą część czerwonej cebuli kroimy w kosteczkę, podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cukinię pokrojoną w kosteczkę. Całość przyprawiamy oregano, pieprzem i solą. Gdy cukinia zmięknie dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę np. bulgur, mieszamy i gotowe.
Smacznego!