Naleśniki sprawdzą się o każdej porze dnia. Wybornie smakują po prostu z ulubionym dżemem, ale poniżej przedstawiamy kilka przepisów na naleśniki w wersji na słodko, w pysznym jesiennym wydaniu.
Naleśniki – ciasto podstawowe
Składniki:
- 1 szklanka mąki z górką
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody (może być gazowana)
- 4 łyżki oleju lub roztopionego i przestudzonego masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy na wysokich obrotach do połączenia.
Odstawiamy ciasto na 15 minut by odpoczęło (jeśli się spieszysz, możesz to pominąć).
Patelnie rozgrzewamy na średnim ogniu. Mieszamy ciasto i chochelką nakładamy porcję by pokryła powierzchnie patelni, im cieńsza warstwa tym lepiej. Po niecałej minucie naleśnik powinien być gotowy do obrócenia (można sprawdzić, podważając lekko łopatką od spodu). Obracamy i smażymy z drugiej strony około pół minuty. Odkładamy na talerz i smażymy kolejną porcję. Z tych proporcji powinno wyjść nam około 15/16 sztuk dość cienkich naleśników.
Naleśniki z jabłkami
Pachnące cynamonem.
Wcześniej usmaż naleśniki z przepisu powyżej.
Składniki:
- naleśniki z przepisu powyżej
- jabłka
- cynamon
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie kroimy w drobną kostkę.
Wrzucamy do rondelka, dodajemy łyżkę wody i dusimy na średnim ogniu do momentu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. W międzyczasie dodajemy cynamon.
Na każdym naleśniku układamy farsz i składamy np. w kopertę. Możemy jeszcze chwilę podgrzać na patelni. Tak przygotowane naleśniki polewamy miodem lub syropem klonowym.
Naleśniki z karmelizowaną gruszką
Wcześniej usmaż naleśniki z przepisu powyżej.
Składniki na farsz:
- 3 gruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru kokosowego (lub brązowego cukru)
Przygotowanie:
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, w razie potrzeby wycinamy środek i każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na kilka części. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy gruszki oraz cukier i podsmażamy kilka minut.
Gorące gruszki układamy na naleśnikach i składamy. W razie potrzeby możemy polać je dodatkowo syropem klonowym lub miodem.
Naleśniki z serem
Wcześniej usmaż naleśniki z przepisu powyżej.
Składniki:
- 250g twarogu półtustego
- 4-5 łyżek mleka
- 3 łyżki cukru lub ksylitolu
- szczypta wanilii lub łyżeczka ekstraktu wanilowego
- 2 łyżki masła (może być klarowane)
Przygotowanie:
Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy mleko, cukier oraz wanilię i łączymy całość.
Na każdy naleśnik wykładamy równomiernie porcję sera, składamy na pół i znów na pół by uzyskać kopertę.
Na patelni rozgrzewamy masło i układamy przygotowane naleśniki, podsmażamy około minutę z każdej strony. Gotowe naleśniki wykładamy na talerz.
Smacznego!