Delikatne pulpeciki z indyka, wzbogacone o dodatek kaszy jaglanej.
Kasza jaglana nadaje pulpecikom ciekawej tekstury i sprawia, że mają więcej wartości.
Składniki:
- 300g mięsa mielonego z indyka
- 1/2 szklanki świeżo ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 jajko
- łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- mąka do obtoczenia pulpecików
Dodatkowo:
- puszka rozdrobnionych pomidorów lub 400g passaty pomidorowej
- garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko (w proporcjach 1:3 np. 1/2 szklanki kaszy i 1,5 szklanki wody)
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku. Do garnuszka z grubym dnem wlewamy wodę i zagotowujemy. Następnie wrzucamy kaszę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na minimalnym ogniu, do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn (około 10-15 minut). Po tym czasie wyłączamy palnik i zostawiamy kaszę jeszcze pod przykryciem 15 minut.
Do miski przekładamy 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej i lekko rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek.
Do kaszy dodajemy zeszkloną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mięso mielone, jajko, oraz słodką paprykę, sól i pieprz w ilości według uznania. Całość zagniatamy rękoma aby dokładnie połączyć składniki, jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy łyżkę bułki tartej.
Z masy formujemy niewielkie pulpeciki i każdy obtaczamy w mące.
Uformowane pulpety układamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem 2 łyżek oliwy. Obsmażamy z dwóch stron do zarumienienia.
W międzyczasie w garnku podgrzewamy rozdrobnione pomidory z puszki lub passatę pomidorową (w sezonie możemy oczywiście użyć świeżych pomidorów) z dodatkiem posiekanej bazylii.
Podsmażone pulpeciki przekładamy do sosu pomidorowego i dusimy około 10-15 minut ( w połowie czasu raz przewracamy).
Gotowe danie możemy podać z ulubionym makaronem, kaszą np. bulgur, doskonale smakują też z kromką chleba na zakwasie.