Szukaj

Szarlotka sypana

szarlotka sypana

Prosty przepis na pyszne ciasto bez wyrabiania. Przypadnie do gustu każdemu, kto lubi nieskomplikowane ciasta pełne owoców, z niewielkiej ilości składników. Dwie warstwy słodkich jabłek otulone delikatnym ciastem, a na wierzchu chrupiąca, maślana skorupka. To ciasto uzależnia!

Z powodzeniem możemy eksperymentować także z innymi owocami, np. gruszkami, śliwkami czy truskawkami.

 

Składniki:

  • 1,5kg jabłek
  • 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego (może być również ksylitol lub ewentualnie zwykły biały cukier)
  • cynamon (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Do miski przesiewamy wybraną mąkę, dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia oraz cukier kokosowy. Całość dokładnie mieszamy i dzielimy na 3 równe części.

Piekarnik nastawiamy na 180’C z opcją grzania góra-dół.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.

Na dno równomiernie wykładamy jedną część składników suchych. Następnie równomiernie nakładamy połowę startych wcześniej jabłek. W tym momencie jabłka możemy posypać cynamonem, w ilości według uznania. Na jabłka wykładamy drugą część składników sypkich. Następnie wykładamy drugą połowę jabłek, posypujemy cynamonem i wykładamy ostatnią warstwę składników sypkich. Na wierzch ścieramy zimne masło na dużych oczkach tarki, możemy je wcześniej włożyć do zamrażarki na pół godziny by łatwiej się ścierało.

Tak przygotowane ciasto wkładamy na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około godzinę, wierzch powinien być ładnie przyrumieniony. Podczas pieczenia rozpuszczone masło łączy się z sokami z jabłek tworząc zwarte ciasto, bez konieczności wcześniejszego wyrabiania czy ucierania.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Na drugi dzień ciasto z wierzchu jest bardziej miękkie, ale równie smaczne.

Smacznego!